Gelderlander.nl Mook En Midedlaar logo

 

 

 

 

 

[bron en (c): Gelderlander.nl – Mook en Middelaar, 8 juni 2019] [als pdf]

Kunstenares Carin Janssen schilderde met oude technieken de ziel van Rembrandt

Margriet Verschoor

NUNSPEET – Ze schildert pas sinds anderhalf jaar, Carin Janssen uit Molenhoek. En studeert nu af aan de Vrije Academie in Nunspeet met twee nageschilderde werken van Rembrandt: ‘Portret van een oude man in het rood’ en ‘Portret van een oude Jood’. Daarvoor gebruikte ze de oude technieken uit de Gouden Eeuw.

Carin Janssen uit Molenhoek bij haar tentoongestelde werk in het Noord-Veluws museum. © Foto Maarten van de Biezen

De 51-jarige Jansen, van oorsprong bedrijfskundige, ontdekte een paar jaar geleden haar artistieke kanten. Na enkele jaren beeldhouwen, besloot ze een opleiding klassiek schilderen op te pakken. Ze koos Rembrandt als afstudeeronderwerp nadat ze bijzondere schilderijen van zijn hand in de Hermitage had gezien. ,,Deze werken raakten mij, ze hebben bezieling en vertellen een verhaal. Ik wilde proberen deze bezieling door te geven.”

Ook wil ze met de werken de aandacht vestigen op de bijzondere oude technieken die schilders eeuwen geleden gebruikten, ze werkte met oude pigmenten, maakte zelf oliën en vernis.

De werken van Carin Janssen zijn, met ander werk van studenten aan de Vrije Academie, tot en met 14 juli te zien in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.